Detalji

Zadnja izvedba je bila - 10 Mart 2021


FISTIK ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama

Režiser: ADMIR GLAMOČAK

Dramaturg: ALMIR IMŠIREVIĆ

Scenograf I kostimograf: LEJLA HODŽIĆ

Muzika: DINO ŠUKALO

Koprodukcija: Narodno pozorište Sarajevo  i Sarajevska zima

LICA

Fistik: VEDRAN ĐEKIĆ

Šefik: ALEKSANDAR SEKSAN

Husametin beg: MILAN PAVLOVIĆ

Despić Makso: SLAVEN VIDAK

Javor efendija: ALDIN OMEROVIĆ

Zulejha: MARTINA MANDEK

Hajdi beg: DENI MEŠIĆ

Arapkinje: AMINA BEGOVIĆ, MONA MURATOVIĆ

 

Priča veli da je u kući Despića, na obalama Miljacke, dvadesetih godina prošlog stoljeća, igrana prva predstava u Sarajevu. Pola stoljeća kasnije Jurislav Korenić i Reihan Demirdžić napisali su „Varalicu Fistika“, a onda, još novih pedesatak godina i ponovo – Fistik. Isti, a opet nekako drugačiji.

On je neka vrsta – superjunaka. Da, poput onih stripovskih, koji uveseljavaju, ali i donose utjehu. Fistikove super moći su – da se prilagodi, prevari, našali, ismije, ali i da pomogne. On je u kostimu običnog čovjeka, i to je njegova snaga i njegova prednost. Za razliku od svih onih Spajdermena, Betmena i Supermena, Fistik nam nikad ne otkriva svoj identitet. Ne znamo njegovo „pravo“ ime, niti njegovu biografiju. On je naprosto – FISTIK.

U ovih stotinjak godina, od predstava u kući Makse Despića do ove priče o Fistiku, Sarajevom je prošlo par ratova, dolazili i heroji i kukavice, posjećivali nas pjesnici i filozofi, hulje i lopovi, ljubavnici i samci, dobronamjerni i zloslutni…mnoštvo svijeta. I možda Sarajevo i nije grad u kojem je najljepše i najjednostavnije živjeti, ali je jedan od onih gradova koji se pamte kad iz njih odete. Od Sarajeva ostaje – ožiljak.

 

http://www.nps.ba/event/fistik-ili-san-o-suncu-mjesecu-i-jos-nekim-sitnicama-11/

 

 

Ocijeni predstavu
Date posted: 01/04/2019 | Author: